Bunny Wailer


O Bobovi (ač ve zkratce) i o Peterovi jsme v této rubrice už psali, tedy z trojlístku zakládajících členů The Wailers nám zbývá Bunny Wailer, vlastním jménem Neville O'Riley Livingston, narozený 10. dubna 1947. Bunnyho otec Thaddius "Taddy" Livingstone přicestoval do Kingstonu ve stejné době jako Bobova matka Cedella, otevřeli spolu rumový bar a taky se jim narodila dcerka Pearl Livingston. Bunny a Bob pak spolu vyrůstali jako nevlastní bratři.

O tom, jak se potloukali po vykřičené čtvrti Trench Town, brali pouličního lekce zpěvu u Joe Higgse a potkali Petera, jsme už také psali v životopise P. Toshe, stejně tak o začátcích kapely Wailers. Když v roce 1966 Bob odjel s matkou do států, nepříliš průbojný Bunny, do té doby ve stínu Bobových vokálů, dostává možnost využít svůj dosud neuplatněný tvůrčí potenciál. Nahrává vlastní písně Dancing Shoes, Who Feels It Knows It, Rock Sweet Rock první pokus o Dreamland. Toto tvůrčí období je však přerušeno obviněním z držení a užívání ganji; a Bunny, ačkoliv u něj žádná bylina nalezena nebyla, je odsouzen na 14 měsíců. Po návratu z vězení v roce 1968 se opět připojuje k Wailers. Také nahrává na vlastním labelu Wail 'N' Soul' 'M..

Když Wailers navázali spolupráci s Lee Perrym, natočil v jeho produkci Dreamland. (1971), singl, který se stal okamžitě hitem, a který se později objevil i na prvním Bunnyho sólovém albu Blackheart Man z roku 1976.
Mezitím, v roce 1974, po neshodách s Bobem a producentem Chrisem Blackwellem, odchází Bunny i Peter Tosh z Wailers a věnují se vlastním projektům. Bunny Wailer od té doby vydává alba pod vlastní značkou Solomonic. Ačkoli jde pořád o roots reggae, Bunny experimentuje, a jeho nahrávky jsou ovlivněny dubem i dancehallem, zvláště u alb, kde spolupracoval s rytmickými mágy Sly a Robbiem. Přepracovává také některé klasické písně Wailers.

Získává několik cen Grammy za nejlepší reggae album a to v letech 1991 a 1994 a 1996. Časopis Newsweek ho jmenoval jedním ze tří nejvýznamnějších umělců world music. Dnes žije střídavě v Kingstonu a na své farmě ve farnosti Saint Thomas. V jeho "maršálské" uniformě, která patří k jeho extravagantním kostýmům, ho můžete spatřit v dokumentu Marley (2012).

Diskografie:

Blackheart Man (1976) Island/Solomonic
Protest (1977) Island/Solomonic
Struggle (1978) Solomonic
Dubd'sco vol.1 (1978) Solomonic
In I Father's House (1979) Solomonic
Dubd'sco vol.2 (1981) Solomonic
Rock 'n' Groove (1981) Solomonic
Sings the Wailers (1981) Island/Solomonic
Tribute (1981) Solomonic
Hook Line & Sinker (1982) Solomonic
Roots Radics Rockers Reggae (1983) Shanachie
Live! (1983) Solomonic
Marketplace (1985) Solomonic
Rootsman Skanking (1987) Shanachie
Rule Dance Hall (1987) Shanachie
Liberation (1989) Shanachie
Time Will Tell: A Tribute to Bob Marley (1990) ShanachieGumption (1990) Shanachie
The Never Ending Wailers (1991)
Dance Massive (1992)
Just Be Nice (1993) RAS
Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley's 50th Anniversary (1996) RAS
Communication (2000) Solomonic/Tuff Gong
World Peace (2003) Solomonic
Rub A Dub (2007) Solomonic
Cross Culture (2009) Solomonic
Combinations Vol.1 (2009) Solomonic
Blackheart Man (Remastered & Extended) (2009) Solomonic

Rubrika: