Rita Marley


Rita Marley
Hlavní sboristka the Wailers, žena a láska Boba Marleyho, matka, je jaksi stranou pozornosti ve srovnání se slavným manželem a některými jejich potomky. Přesto má za sebou velmi úspěšnou dráhu profesionální vokalitky a slušnou řádku alb ve své diskografii. A protože interpreti o kterých píšeme na Roots-reggae.cz byli doposud pohříchu výhradně muži, je na čase splatit tento genderový dluh. A kde jinde začít, než u paní Králové :)

Alpharita Constantia Anderson, zkráceně Rita, se narodila 25.července 1946 v Santiagu de Cuba rodičům Leroy Andersonovi a Cynthii "Beda" Jarrettové. Vyrůstala v lepší čtvrti Beachwood Avenue, v Kingstonu. S Bobem Marleym, který naopak žil v chudinské čtvrti Trenchtown se seznámila prostřednictvím Petera Toshe v polovině 60. let. Okamžitě rozpoznali její pěvecký talent a na jejich radu se Rita zúčastnila konkurzu pro vznikající band Soulettes, z kterého se později vyvinulo trio I Threes, kde kromě další zpěvačky Marlene "Precious" Giffordwasové, působil - jako zpěvák, hudebník a skladatel - Ritin bratranec Constantine "Vision" Walker. Zamilovaný Bob Marley se stal manažerem kapely a 10 února 1966 se ti dva vzali (Bob přijal za vlastní dvě děcka z jejího předchozího vztahu a i ty nesou příjmení Marley. Ritě a Bobovi se narodily tři děti a další tři počala v jiných vztazích, prakticky všechny však podědily nadprůměrné hudební nadání). Křesťansky vychovaná Rita se sice připojila k hnutí Rastafari, nicméně vždy zůstávala i aktivní členkou Etiopské ortodoxní církve. Už koncem 60. let byla Rita stálou vokalistkou The Wailers. V 80. letech nahrála několik úspěšných sólových alb v Británii.

V roce 1986 zakládá Nadaci Boba Marleyho (a několik dalších) a v domě v prominentní čtvrti Hope Road, který sdíleli prakticky s celou komunitou rastů a hudebníků, zřídila muzeum Boba Marleho. Nadace nesoucí její vlastní jméno, zaměřenou na zmírnění chudoby a hladu v rozvojových zemích, založila v roce 2000. Konkrétně se jedná o péči o děti a seniory. Sama adoptovala 35 etiopských dětí. Financuje stipendia pro studenty hudební školy v Berklee College of Music v Ghaně.

Spoustu informací a osobních svědectví o jejím životě a životě s Bobem můžete vidět v nejnovějším dokumentu Marley (2012), nebo si přečíst v její vzpomínkové knize No Woman, No Cry: My Life with Bob Marley.

Diskografie:

1966 : Pied Piper - Rio
1967 : Pied Piper (single, on Club Ska '67) - Mango
1980 : Rita Marley - Trident
1981 : Who Feels It Knows It - Shanachie Records
1983 : It's About Time - John Denver; RCA
1988 : Harambe (Working Together for Freedom) - Shanachie Records
1988 : We Must Carry on - Shanachie Records
1990 : Beauty of God's - Shanachie Records
1990 : Good Girls Cult - Shanachie Records
1990 : One Draw - Shanachie Records
2003 : Sings Bob Marley...and Friends - Shanachie Records
2004 : Play Play - Universal Music
2005 : Sunshine After Rain
2006 : Gifted Fourteen Carnation

Rubrika: