Max Romeo


Max Romeo, vlastním jménem Maxwell Livingston Smith, se narodil 22. listopadu 1947, v St. D'Acre, farnosti St. James, na Jamaice. Ve 14 letech odešel z domova a pracoval na třtinové plantáži ve farnosti Clarendon, jako čištič zavlažovacích příkopů, v 18 letech však vítězí v místní talentové soutěži. Podnícen tímto úspěchem se stěhuje do Kingstonu s cílem prosadit se v hudební branži.
V roce 1965 navázal spolupráci s Kennethem Knightem a Lloyd Shakespearem v The Emotions, zároveň pracje v nahrávacím studiu Kena Lacka Caltone label.

Zpočátku nepříliš úspěšná skupina se začíná prosazovat jen pozvolna, teprve v roce 1968 vychází několik úspěšnějších singlů. To už si Maxwell říká zjednodušeně Max Romeo a pomýšlí na sólovou kariéru. Ve spolupráci s producentem Bunnym Lee, nahrává několik popově laděných milostných písní, nahrává s bandem The Hippy Boys, ze kterých se později vyklubou The Upsetters.

První velký hit, lechtivá skladba Wet Dream (něco jako "mokrý sen") je okamžitou senzací nejen na Jamajce, ale i v Británii, kde je ovšem v rádiích zakazován, přes nepříliš přesvědčivé tvrzení, že se jedná o píseň o děravé střeše. Nicméně na desáté příčce britské hitparády se drží několik měsíců a Max v Británii pobývá a koncertuje až do roku 1970, zároveň vydává své první album A Dream.

Po návratu na Jamajku spolupracuje opět s Bunnym Lee, postupně s celou řadou dalších producentů, včetně Niney Holnesse. Milostná tématika jeho písní pozvolna ustupuje politicky zaměřeným textům, jeho píseň Let The Power Fall On I si pro svou volební kampaň v roce 1972 vybírá Národní lidová strana (PNP), jejímž členem se Romeo dokonce stal a z korby náklaďáku jí hrál na předvolebním turné po celé Jamajce.

Ve stejném roce vychází album těchto politických písní, nazvané podle výše jmenovaného songu Let The Power Fall On I. Politika se však naštěstí nestala jeho posláním, po nějakém čase se obrací k duchovnější tvorbě a v roce 1975 vydává LP Let the power Fall prosycené rastafariánstvím a gospelovou atmosférou.

Naprosto zásadní album pak vychází o rok později u Island, jde o kolekci singlů nahraných ve spolupráci s Lee Perrym a to kultovní War in a Babylon obsahující stejnojmenný hit, nebo další chronicky známou pecku I Chase the Devil. V kombinaci s Perryho zvukovou magií jsou Maxovy podmanivé písně asi tím nejlepším, co kdy natočil. Bohužel jejich spolupráce netrvala dlouho, brzy po vydání alba se rozešli ne zrovna v dobrém a další věci už spolu nenahráli.

V roce 1978 se stěhuje do USA, spolupracuje zde např. s muzikálovým producentem Michaelem Butlerem Hair na muzikálu Reggae, v němž i účinkoval. O rok později zaznívá jeho hlas v písni Dance na nové desce Rolling Stones Emotional Rescue. V roce 1981 na oplátku Keith Richards z Rolling Stones koprodukoval jeho album Holding Out My Love to You a nahrál zde i některé kytarové party.

Až do roku 1990, kdy se Romeo vrací na Jamajku, o něm není moc slyšet, pak ale začíná zase cestovat a pravidelně nahrávat. V roce 1992 se opět objevuje v Británii, a spolu s Jah Shaka natáčí alba Fari - Captain of My Ship a Our Rights.
Následují alba ross or the Gun (1995), Selassie I Forever (1999), Love Message (1999), Something is Wrong (1999), In This Time (2001) a Pocomania Songs (2007).

Max Romeo dosud čile koncertuje, v srpnu vystoupí v Bratislavě na Uprising, jak už ale asi všichni dobře víte.



Max Romeo - wiki

Diskografie

A Dream (1969) Pama
Let The Power Fall (1971) Dynamic
Revelation Time (1975) Tropical Sound Tracs
War Ina Babylon (1976) Island
Reconstruction (1979) Island/Dynamic
Rondos (1980) King Kong
Holding Out My Love to You (1981) Shanachie
I Love My Music (1982) Solid Groove
One Horse Race (1985), Island in the Sun
Transition (1989) Rohit
Fari - Captain of My Ship (1992) Jah Shaka
Our Rights (1992) Jah Shaka
Cross or the Gun (1995) Tappa Zukie
Selassie I Forever (1999) Mafia & Fluxy
Love Message (1999) Warriors
Something is Wrong (1999) Warriors
In This Time (2001) 3D (Max Romeo & Tribu Acustica)
Pocomania Songs (2007) Ariwa Sounds

Rubrika: